11.5.07

Evrovizija

Kad sam bio mali nisam mnogo plakao. Ali sam se pošteno izridao 1983. kad je Daniel bio tek četrvti na Evroviziji sa odličnom euro-pop pesmom Džuli.

Elem, ta parada pijanstva i kiča nam opet stiže, ali je ovaj put meni posebno zanimljiva. Što iz razloga što nastupamo kao suvereno-demokratska Srbija, ali više stoga što ćemo imati dva predstavnika.

Koji je to drugi kandidat, pitate se možda vi? Ne, nije reč ni o jednoj od bivših SFRJ republika već o izvesnoj Magdi Rúzsa, predstavniku Mađarske.


Rodom je iz Malog Iđoša u Vojvodini. Kako nije imala sredstava da se upiše na medicinski fakultet, trbuhom za kruhom 2006. se prijavila za Pop idol takmičenje - ali u Budimpešti. Ubrzo je postala pravi hit kod komšija.

Moj glas definitivno ide njoj. I to ne zato što joj je pesma u bluz fazonu, dakle ne podilazi evrovizijskom šundu (za razliku od srpskog entry-a). Već više zbog toga što je ovo mikrokozma onoga što se u Srbiji dešava od pamtiveka. Talentovani odlaze, a ono što ostaje (čak iako je talentovano) neminovno mora da se prilagođava lokalnim standardima.

Nismo svi u prilici da znamo za naše uspešne naučnike, poslovne ljude, pisce, i ostale u pečalbi - ali vala možemo da upalimo TV u subotu i vidimo sliku i priliku naše propasti.

No comments: