5.5.07

Politička "Dinastija"

Već tri meseca naši dragi političari ne mogu da sastave vladu. I? Koliko je ta naša politička "elita" uopšte bitna?

Pala mi je na pamet jedna velika istina, koja je toliko očigledna da mi nije jasno kako je do sada nisam spoznao. Sve čemu smo svakodnevno izloženi je jedna velika sapunska opera u rangu "Boljeg života", "Dinastije", španskih serija, i slično. Zašto?

Srpska dnevna politika i sapunska opera ("Dinastija" na primer) imaju sledeće sličnosti:

1. Akteri, odnosno glumci

Veruje li neko da su se Linda Evans (Kristal) i Džoan Kolins (Aleksis) stvarno mrzele? Veruje li neko da se Tadić i Koštunica mrze? Pa jedni drugima su najpotrebniji, oni tako leba zarađuju! A to što mi gledamo je samo jedan neubedljiv "show". U slučaju političara to je nešto što bi moglo da se nazove "reality show", samo kad bi glumci bili ubedljiviji.

2. Navijači iliti gledaoci

Sapunice nam serviraju likove sa kojima se poistovećujemo. U tome je sva žar, jer da nije tako uloga u seriji (ili, nedajbože cela serija) se gasi, odnosno novi političari dolaze na scenu. Felon je nestala, poginula valjda, ili smo tako svi mislili dok nije vaskrsla. Da li je Drašković mrtav? Hoće li se vratiti na scenu, taj "kralj trgova"? Videćemo na sledećim izborima. Koga ćete izbaciti iz kuće "Velikog brata"?

3. Večne teme

Ljubomora. Novac. Moć. Ljubav i mržnja. Ne, nije u pitanju večni trougao Blejk, Kristal, Aleksis. Ljubomoran li je Tadić na Đelića? Mrzi li Čeda Tomu? Ko će biti "alpha male", odnosno premijer? Ko je ukro pare?

Kosovo. E te večne teme već nema u "Dinastiji". Nju su ipak patentirali srpski političari. Počev od carice Milice, pa do mlađanog Vučića. Za 600 godina ko će braniti Kosovo? Ili će ta tema ipak zastareti?

4. Režija i scenario

Svakom mislećem Srbinu je jasno da je sve što nam se izdešavalo potpuno nepovezano sa nama samima. Sve se desilo u režiji Vatikana, Amerikanaca i ostalih koji čim se ujutru dignu iz kreveta samo razmišljaju o tome kako Srbima da napakoste. Mračne su sile u igri, ali mi smo već izabrali carstvo nebesko, kao mnogo puta do sada.

Karikiram naravno. Ipak je politički život u Srbiji mnogo sličniji "Dinastiji". I tamo se scenario menja uzimajući u obzir "rejtinge" ili želju glumca da ode iz serije. Jadna Kristal je tako završila u švajcarskoj klinici. U komi. Hoće li se oporaviti? I za koga će Srbi glasati? Videćemo već, pa ćemo shodno tome da dorađujemo scenario. Nije problem.

5. Efekat na narod

Poguban u svakom smislu, naravno. Serviraju nam se priče, prođe nam život a mi prikovani za TV, čitamo novine, mrzimo Aleksis i Albance. A ni sa Aleksis ni sa Albancima dodira nemamo. Ali naravno bolje o tome da razmišljamo nego da li nas i koliko lopovi džepare i lažovi lažu.

To bi stvarno bilo nesnosno!

3 comments:

Novosađanka said...

Vidi, Bobiska. Kosovska tema ne zastareva. Ni za dva miliona godina. Kada na planeti ostanu samo bubasvabe, pricace svojim bubasvabicama price za laku noc o jednom nebeskom narodu koji je nekad davno postojao na planeti zemlji, koji su se iz ljubomore svi urotili da uniste i tako je poceo treci svetski rat, usledile su nuklearke i tako... ostalo je istorija.

Inace Kristal je obicna placipicka.

VESNA ILIJINA said...

bas lepo.
sapunske opere nisu spanske, vec su spanskog govornog podrucja tj. iz Juzne Amerike: Venecuela, Kolombija, Meksiko, uglavnom.
pozdrav iz Spanije!

short movie la hamburguesa said...

Meksiko - je Centralna Amerika-pogresila sam.
Pozdrav